Poziv lokalnim samoupravama za subvencije za energetsku efikasnost

13. april 2024 – Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je juče da je raspisalo novi javni poziv za jedinice lokalne samouprave za učešće u projektu energetska efikasnost u ovoj godini. Poziv jedinicama lokalne samouprave otvoren je do 29. aprila, a Ministarstvo očekuje da će gradovi i opštine koji potpišu ugovore najkasnije tokom leta raspisati javne pozive za građane na svojim teritorijama.

Građani mogu da ostvare subvencije u iznosu do 65 odsto vrednosti investicija za zamenu stolarije, izolacije, fasade, krovova, neefikasnih kotlova i postavljanje solarnih panela i kolektora.

Tokom 2023. godine ovu mogućnost je ostvarilo skoro 10 hiljada domaćinstava u 131 jedinici lokalne samouprave i gradskoj opštini, a interesovanje građana iz godine u godinu je sve veće.

Inače, po novom javnom pozivu, jedinice lokalne samouprave i gradske opštine mogu da izdvoje sredstva i za građane iz socijalno ugroženih kategorija, u kom slučaju kofinansiranje je po finansijskom modelu: po 45% Ministarstvo i jedinice lokalne samouprave ili gradske opštine i 10% socijalno ugroženi građani.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!